Verhuizen naar een nieuwe stad? Dit moet je regelen

Speel je met de gedachte om te gaan verhuizen naar een nieuwe stad? Omdat verhuizen vaak gepaard gaat met een hoop regelwerk en stress, is het handig om te weten wat je precies in orde moet maken. Vooral prettig om dat te doen voordat je alle verhuisdozen aan het uitpakken bent.

Inschrijven bij de gemeente

Een van de eerste instanties die je op de hoogte moet brengen over je verhuizing is de gemeente van de stad waar je heen verhuist. Je doet dan een zogenoemde aangifte. Vervolgens geeft de gemeente je nieuwe adres door aan de belastingdienst, politie, brandweer en ziekenhuizen. In de meeste gevallen kun je je verhuizing digitaal doorgeven. Let op: geef je verhuizing vier weken voor- of uiterlijk vijf dagen nadat je adres verandert door. Is de deadline gepasseerd? Dan riskeer je een boete en daar zit je bij een verhuizing die altijd geld kost niet echt op te wachten.

Verzekeringen

Als je naar je nieuwe stulpje verhuist, dan is het ook belangrijk om je adres aan te passen bij je woonverzekering. Het is ieders grootste nachtmerrie, maar je wilt wel dat je spullen goed verzekerd zijn mocht er bijvoorbeeld een brand uitbreken. Zowel spullen binnen als buiten je woning kun je laten verzekeren met een inboedelverzekering. Ook materiaal dat aan je huis vastzit, kun je laten verzekeren. Denk aan het dak of de regenpijp. Door een opstalverzekering af te sluiten, kun je schade door bijvoorbeeld inbraak of een storm laten dekken.

Water-, energie- en gasleverancier

Het is natuurlijk wel zo gezellig als je de eerste avond in je nieuwe woonruimte niet in het donker zit en een lichtje kunt aanzetten. Alhoewel door kaarsen omringd zijn ook wel iets huiselijks heeft, is het toch belangrijk om water, energie en gas te regelen. In de meeste gevallen kun je online bij je huidige leverancier je adres wijzigen. Vaak duurt het een paar dagen voordat het dan is overgezet.

Huis- en tandarts

Je bent net verhuisd en krijgt plotseling ontzettende kiespijn. Gauw even naar de tandarts bellen, maar dan realiseer je je dat je nog bij de praktijk op je oude adres staat ingeschreven. Dat is niet echt wenselijk in spoedsituaties. Daarom is het verstandig om een tand- en huisarts te zoeken in je nieuwe woonplaats. Landelijke Huisartsen Vereniging adviseert om een praktijk te zoeken die maximaal vijftien minuten rijden is.

Abonnementen

Ook zo’n vaak vergeten to do is het overzetten van abonnementen op je nieuwe adres. Wel zo jammer als je betaalt voor een dagelijkse krant, maar die op de mat ligt in een leeg huis of bij een nieuwe bewoner. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor bestellingen die je doet bij webwinkels. Wel zo leuk dat je nieuwe prullenbak bij je eigen huis wordt geleverd.

Terug naar overzicht