Acquisitiefraude met domeinen met andere extensies

Avant Webdiensten krijgt regelmatig berichten van klanten dat er een poging tot acquisitiefraude met domeinen wordt gedaan.
In dat geval wordt onze klant benaderd door een internetbedrijf, dat aangeeft dat er zogenaamd iemand is die een domeinnaam wil registreren, dat erg lijkt op de naam die de klant reeds voert. Het lijkt dan dat je blij moet zijn dat je wordt gewaarschuwd, maar niets is minder waar. Want als je niets doet, blijkt dat de andere domeinnaam niet wordt geregistreerd. Het is dus een valse melding.
Bovendien is het aanbod van het internetbedrijf niet bepaald goedkoop en word je ook nog eens gedwongen om de naam voor een lange periode te registreren.

Mocht u door een dergelijk bedrijf worden benaderd, trap hier dan niet in. Bij twijfel, neem dan even contact op met Avant Webdiensten.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een dergelijk aanbod (de domeinnaam hebben we even gewijzigd, om de link met onze klant te voorkomen)


Geachte heer Andok,
 
Wij willen u er graag van op de hoogte stellen dat wij een registratieverzoek hebben ontvangen voor www.andok.net. Aangezien dit verzoek ingediend is door iemand buiten uw organisatie stellen wij u hiervan op de hoogte.
 
Als het verzoek wordt voortgezet, kan dit gevolgen hebben voor uw bedrijf. Uw klanten kunnen in de war raken omdat een ander bedrijf exact dezelfde naam gebruikt, maar met een andere extensie.
 
Daarom geven we u deze eenmalige aanbieding om deze naam zelf te registreren. Als u akkoord gaat, koppelen we www.andok.net aan uw website www.andok.nl
 
De kosten voor deze naam bedragen 29,75 euro per jaar. Als merkautoriteit kunnen we de naam registreren voor een periode van 10 jaar, wat betekent dat u een eenmalig bedrag van 297,50 euro betaalt. Uw naam zal worden beschermd en geregistreerd voor deze periode. Als u wilt kunt u de extensie nadien voor eenzelfde periode verlengen.
 
Gaat u akkoord met onze eenmalige aanbieding? Stuur dan uw bedrijfsnaam, bedrijfsadres, btw-nummer en naam naar dit e-mailadres. We wijzen de derde partij af en koppelen deze naam aan uw huidige website. Indien u niet akkoord gaat zal de domeinnaam worden verkocht aan de derde geïnteresseerde partij.
 
Ik zie uw reactie graag tegemoet.
 
Met vriendelijke groet,
XXX Internet Services

Terug naar overzicht